NIEUWSBLOG

Vandaag een heerlijk Spaans/Zuid-Amerikaanse hapje tijdens de borrel! Bij het eten van deze hapjes waan je je heel even op een zonovergoten terras in Spanje of misschien wel in een tropische strandtent in Mexico. Wij vulden de empanada’s met heerlijke Braziliaanse kaki’s, Braziliaanse limoenen (dat zijn natuurlijk de allerlekkerste!) en wat Jalapeño’s! ¡Provecho!

Ingredienten
500g kipgehakt
2 kakifruit, fijngesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 limoen, uitgeperst
2 rode jalape”no’s fijngesneden (eventueel pitjes verwijderd)
1 grote tomaat, fijngesneden
2 knoflookteentjes, geperst
Koriander naar smaak, fijngehakt
20 plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer
2 eieren, geklutst
Olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het kipgehakt in olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
2. Voeg de kakifruit, rode ui, knoflook, het limoensap, jalapeno’s, tomaat en koriander toe aan de pan en bak nog even mee.
3. Leg een plakje deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier met een lepel wat van het gehakt-mengsel op. Vouw het plakje schuin dubbel en vouw de randjes voorzichtig, stukje voor stukje naar binnen. Ga zo verder met de rest van het deeg en gehakt-mengsel.
4. Bestrijk de empanada’s met een beetje ei.
5. Bak de empanada’s in een minuut of 15 in de oven totdat ze goudbruin kleuren.

Spareribs met Honingtomaten-BBQ-saus

Vandaag gaan we voor het echte werk: heerlijke malse spareribs met een zelfgemaakte BBQ-saus van honingtomaten-ketchup. Tijdens het productieproces van de bekende honingtomaten zijn er vruchten die niet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. Deze tomaten zijn heerlijk van smaak, maar zijn in veel gevallen gescheurd. Van deze tomaten is een smaakvolle ketchup gemaakt. De ontwikkeling van deze ketchup is gebaseerd op twee belangrijke uitgangspunten; een unieke smaak en een natuurlijke receptuur. Dit heeft geleid tot een smaakvolle ketchup in een stijlvolle verpakking.

Door gerookte knoflookbollen aan de ovenschaal toe te voegen zullen de spareribs een heerlijk rokerig aroma en smaak krijgen. Succes verzekerd!

Ingredienten
2kg voorgegaarde spareribs naturel
2 el. boter
2 uien (gesnipperd)
500ml donker bier (wij gebruikten Westvleteren)
2 plakje bacon (in reepjes gesneden)
2 flesjes Honingtomatenketchup
3 teentjes gerookte knoflook (geperst)
1 bol gerookte knoflook (zeer fijn gesneden)
120 ml Worcestershire sauce
2 el. bruine suiker
6 el. mosterd
3 el. chilisaus

1. Smelt de boter in een kookpan. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Bak de bacon en uien in ongeveer 5 minuten bruin.
3. Voeg het bier toe en laat inkoken tot er nog ongeveer de helft over is.
4. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen onder af en toe roeren.
5. Breng op smaak met peper en zout.
6. Leg de spareribs op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg de gehalveerde gerookte knoflookbollen ernaast.
7. Schenk de helft van de Honingtomaten-BBQ-saus over de spareribs en gaar zo’n 30 tot 40 minuten in de oven.
8. Serveer met de rest van de saus.

Pasen betekent natuurlijk een gezellige familiebrunch! Zalm, gevulde eitjes natuurlijk… asperges! Maar deze heerlijke hartige lentetaart kan eigenlijk altijd. Hij smaakt lekker fris en de daslook zorgt voor een bijzondere ervaring. Wij gebruikten Meyer limes voor een zoet-zure finishing touch.

Ingredienten

1 Kant en klaar taartdeeg (rond of rechthoekig)
5 groene asperges
250g ricotta
Sap van een halve Meyer citroen
50g geraspte parmezaanse kaas
5 blaadjes daslook (knoflookkruid) fijngesneden
Olijfolie
Peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200ºc. Meng de ricotta met het sap van de halve Meyer citroen, de Parmezaanse kaas (hou een klein beetje apart) en de daslook.

2. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf de asperges in dunne linten. Meng deze met een beetje olijfolie.

3. Rol het taartdeeg uit en besmeer met het ricotta-mengsel, hou een klein randje over.

4. Bak de taart 15 minuten. Haal de taart er na 15 minuten uit, beleg met de aspergelinten en bestrooi met de achtergehouden Parmezaanse kaas en bak vervolgens nog 10 minuten.

5. Bestrooi met peper en zout en eventueel wat extra citroensap. Snijd in punten om te serveren.

 

Spring is in the air! Hoewel je dat misschien niet zou zeggen met deze grauwe luchten. Maar wanneer de lente niet naar ons komt, brengen wij de lente gewoon naar ons! In Vietnam kan je ze op elke hoek van de straat kopen, maar in Nederland zijn ze nog niet zo bekend. En dat terwijl ze zo lekker, veelzijdig en gezond zijn! We hebben het over ‘spring rolls’, oftewel: ‘lenterolletjes’.

Spring Rolls zijn een soort ongebakken loempia’tjes gemaakt van rijstvellen. Je kan deze vullen met waar je maar zin in hebt! Vlees, groente, kip, vis, fruit: eigenlijk smaakt alles wel goed in deze mooie pakketjes! Het leuke van spring rolls is, dat ze een beetje doorschijnen. Ze lenen zich daarom goed voor gekleurde groente! Wij gebruikten watermeloenradijs en Purple haze peen voor een vrolijk lente-borrelhapje!

Ingredienten
1 Purple Haze peen
2 Watermeloenradijs
2 Kaffir limes
200g gekookte garnalen
10 rijstvellen
100g glasnoedels

Voor de dipsausjes
4 el. pindakaas
Chilisaus naar smaak

1. Snijd de Purple Haze peen in de lengte doormidden. Snijd de ene helft jullienne en de andere helft in dunne plakjes.
2. Snijd de watermeloenradijs doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
3. Meng de pindakaas met chilisaus naar smaak en voeg wat water zodat een dunnere saus ontstaat.
4. Kook de glasnoedels in 3-4 minuten in ruim water. Giet af.
5. Laat de rijstvellen één voor één weken in een kom met warm water.
6. Spreid een rijstvel uit op een bord, verdeel de peen, glasnoedels, watermeloenradijs en garnalen in het midden van het rijstvel.
7. Besprenkel met wat Kaffirlime-sap.
8. Vouw de zijkanten van het rijstvel dicht en rol vervolgens op tot er een soort loempia ontstaat.
9. Serveer de spring rolls met de pindasaus en wat chilisaus.

9 November 2016

Het is weer Herfst

pied-de-mouton

Het is weer herfst.. ofwel het seizoen van het wild, dus ook de wilde paddestoelen. Verse aanvoer van onder andere Chantarelle Jaune & Grise, Pied de Mouton en Trompette de la Mort. Heerlijk om te combineren met uw mooiste wild gerecht. Deze week uitgelicht de Pied de Mouton!

Een vlezige hoedje met een , in verhouding tot, vrij dikke witte steel. De vlezige hoed heeft een licht gewelfde, beige tot lichtbruine kleur. Deze paddestoel dankt zijn naam aan het feit dat zich onde de hoed geen lamellen bevinden, maar kleine zachte stekeltjes. Een andere benaming voor voor de Pied de Mouton is Gele Stekelzwam of Schapenvoetjes. Het vlees van deze paddestoel is stevig en zeer smaakvol.

Proef en geniet van alle seizoenen, elke dag weer!!