29 May 2018
Kaffir shots
Deze Kaffir shots zijn een tikkie zuur door de Kaffir limes, een beetje zoet van de rambutan en siroop en een beetje pittig door de jalapeño en gember. De rambutan bovenop is niet alleen decoratie, hier zit de vodka in en dat maakt dit shotje alleen geschikt voor echte bikkels!
Ingredienten
100 ml suikersiroop
De geraspte schil van 1 Kaffir lime
12 rambutans, gepeld en ontpit (bewaar de gehalveerde schillen voor de garnering)
1 groene jalapeño peper, grof gesneden, pitjes verwijderd
1 klein stukje gember, geraspt
1 Kaffir lime in schuifjes, ter garnering
1. Meng de suikersiroop met de Kaffir lime-rasp.
2. Meng de rambutans met de jalapeño peper en geraspte gember en plet deze zorgvuldig met een vijzel of iets anders zwaars. Probeer hier zoveel mogelijk sap uit te krijgen.
3. Zeef het mengsel vervolgens, bewaar alleen het sap.
4. Vul de shotglaasjes met de Kaffir-siroop en het het pittige mengsel.
5. Leg een schijfje van de Kaffir lime bovenop.
6. Vul de rambutan-schillen met vodka en laat deze op het glas balanceren.
7. Laat de gasten zelf de vodka in het glaasje gieten.
14 May 2018
Amalfi citroen-taartjes
We gaan een keertje voor een zoetig hapje bij de borrel! Hiervoor gebruiken wij de wereldberoemde Amalfi-citroen. Deze citroen wordt geteeld in de Amalfi-streek in Italie en staat bekend als de beste en lekkerste citroen ter wereld. In Italie worden deze citroenen veel gebruikt om Limoncello te maken. Wij maakten er lemon curd van. Eet deze taartjes bij een glaasje échte Italiaanse Limoncello en: ‘Il dolce far niente’ (het zalige niets doen)!
Ingredienten
3 Amalfi citroenen
250g boter
4 eieren
250g suiker
16 zand-taartbodems
1 vanilleboon
16 Cornabria blossoms
1. Pers de citroenen uit en rasp de schil van 1 Amalfi citroen. Verwarm het sap en de citroenrasp samen met de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot de boter gesmolten is.
2. Mix ondertussen met een garde in een kom de eieren met de suiker. Voeg, al roerend, het citroen-botermengsel toe. Schenk het weer terug in de schoongemaakte pan.
3. Breng al roerend op laag vuur aan de kook. Blijf roeren en laat de curd indikken totdat het een beetje op jam lijkt. Laat helemaal afkoelen.
4. Snijd de vanilleboon in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit. Voeg toe aan de lemon curd en roer heel goed.
5. Schep met een eetlepel steeds wat lemon curd op de zandbodems en leg er vlak voor het serveren voorzichtig een Cornabria blossom op.
5 May 2018
Baby ananas gevuld met teriyaki kip
Wat is er nou nóg leuker dan eten uit een ananas? …Eten uit een BABY ananas! Tropischer gaat het niet worden vandaag. Wij gebruikten onze heerlijke baby ananassen uit Mauritius. Deze heerlijke zoete ananasjes zijn een lust voor het oog en zeker in combinatie met sticky teriyaki kip zijn ze ontzettend lekker!
Ingredienten voor 12 hapjes
120 ml sojasaus
100 ml ananassap
100g bruine suiker
2 teentjes knoflook, geperst
1 stukje gember van ca. 2 cm, geraspt
6 baby ananassen
600g kipfilet in blokjes gesneden
Bieslook om te garneren, fijn gesneden
1 rode peper, fijngehakt
Olie om in te bakken
1. Halveer de baby ananassen in de lengte en hol ze uit met behulp van een scherp mes en een lepel. Snijdt het vruchtvlees in kleine blokjes.
2. Zet een klein pannetje op het vuur en verhit hierin wat olie. Voeg zodra de olie heet is, de knoflook en gember toe en bak ca. 2 minuten.
3. Voeg de sojasaus, het ananassap en de bruine suiker en breng aan de kook. Laat dit vervolgens 10 minuten zachtjes pruttelen.
4. Verhit een koekepan of wokpan met wat olie en bak de kipfiletblokjes bijna gaar.
5. Voeg de teriyaki saus toe aan de kip-pan en laat vervolgens op hoog vuur inkoken, net zolang tot de teriyakisaus dik en stroperig wordt.
6. Zet het vuur uit en roer de ananasstukjes erdoor.
7. Vul de uitgeholde ananasjes met de kip en ananas en bestrooi met wat rode peper en bieslook.
26 April 2018
Exotische Oranje-tompoezen!
Oranje boven, oranje boven! Dit jaar geen saaie oranje-tompoezen, maar exotische, fris-zoete tompoezen met kumquats en ricotta! Weer eens wat anders!
Ingredienten voor 5 tompoezen
150g kumquats in plakjes gesneden, zaadjes verwijderd
80g witte suiker
150g ricotta
250ml slagroom
Geraspte schil van ca. 5 kumquats
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een kookpan met een dun laagje water op en breng aan de kook. Los hier 50g suiker in op.
2. Voeg de kumquat-plakjes toe aan de pan en laat ca. 10 minuten pruttelen totdat de suiker ingekookt is en de kumquats zacht en jam-achtig zijn.
3. Klop ondertussen de slagroom op in een kom met de rest van de suiker.
4. Klop de ricotta los in een andere kom en voeg hier het kumquat-rasp aan toe.
5. Spatel de ricotta voorzichtig door de slagroom en zet in de koelkast om op te stijven.
6. Snijd de plakjes bladerdeeg één keer door midden en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork enkele gaatjes in de plakjes.
7. Bak de plakjes bladerdeeg in ca. 20 minuten goudbruin.
8. Vul een spuitzak met de ricottaroom.
9. Laat de plakjes bladerdeeg afkoelen en spuit vervolgens al zigzaggend de ricotta room over de lengte van een plakje bladerdeeg.
10. Leg hier vervolgens nog een plakje bladerdeeg op en herhaal de vorige stap.
11. Beleg de bovenste laag ricottaroom met een paar gesuikerde kumquat-plakjes.
23 April 2018
Empanada’s met kipgehakt, kakifruit en jalapeño’s
Vandaag een heerlijk Spaans/Zuid-Amerikaanse hapje tijdens de borrel! Bij het eten van deze hapjes waan je je heel even op een zonovergoten terras in Spanje of misschien wel in een tropische strandtent in Mexico. Wij vulden de empanada’s met heerlijke Braziliaanse kaki’s, Braziliaanse limoenen (dat zijn natuurlijk de allerlekkerste!) en wat Jalapeño’s! ¡Provecho!
Ingredienten
500g kipgehakt
2 kakifruit, fijngesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 limoen, uitgeperst
2 rode jalape”no’s fijngesneden (eventueel pitjes verwijderd)
1 grote tomaat, fijngesneden
2 knoflookteentjes, geperst
Koriander naar smaak, fijngehakt
20 plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer
2 eieren, geklutst
Olijfolie
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het kipgehakt in olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
2. Voeg de kakifruit, rode ui, knoflook, het limoensap, jalapeno’s, tomaat en koriander toe aan de pan en bak nog even mee.
3. Leg een plakje deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier met een lepel wat van het gehakt-mengsel op. Vouw het plakje schuin dubbel en vouw de randjes voorzichtig, stukje voor stukje naar binnen. Ga zo verder met de rest van het deeg en gehakt-mengsel.
4. Bestrijk de empanada’s met een beetje ei.
5. Bak de empanada’s in een minuut of 15 in de oven totdat ze goudbruin kleuren.