NIEUWSBLOG

We gaan een keertje voor een zoetig hapje bij de borrel! Hiervoor gebruiken wij de wereldberoemde Amalfi-citroen. Deze citroen wordt geteeld in de Amalfi-streek in Italie en staat bekend als de beste en lekkerste citroen ter wereld. In Italie worden deze citroenen veel gebruikt om Limoncello te maken. Wij maakten er lemon curd van. Eet deze taartjes bij een glaasje échte Italiaanse Limoncello en: ‘Il dolce far niente’ (het zalige niets doen)!

Ingredienten
3 Amalfi citroenen
250g boter
4 eieren
250g suiker
16 zand-taartbodems
1 vanilleboon
16 Cornabria blossoms

1. Pers de citroenen uit en rasp de schil van 1 Amalfi citroen. Verwarm het sap en de citroenrasp samen met de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot de boter gesmolten is.
2. Mix ondertussen met een garde in een kom de eieren met de suiker. Voeg, al roerend, het citroen-botermengsel toe. Schenk het weer terug in de schoongemaakte pan.
3. Breng al roerend op laag vuur aan de kook. Blijf roeren en laat de curd indikken totdat het een beetje op jam lijkt. Laat helemaal afkoelen.
4. Snijd de vanilleboon in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit. Voeg toe aan de lemon curd en roer heel goed.
5. Schep met een eetlepel steeds wat lemon curd op de zandbodems en leg er vlak voor het serveren voorzichtig een Cornabria blossom op.

Wat is er nou nóg leuker dan eten uit een ananas? …Eten uit een BABY ananas! Tropischer gaat het niet worden vandaag. Wij gebruikten onze heerlijke baby ananassen uit Mauritius. Deze heerlijke zoete ananasjes zijn een lust voor het oog en zeker in combinatie met sticky teriyaki kip zijn ze ontzettend lekker!

Ingredienten voor 12 hapjes
120 ml sojasaus
100 ml ananassap
100g bruine suiker
2 teentjes knoflook, geperst
1 stukje gember van ca. 2 cm, geraspt
6 baby ananassen
600g kipfilet in blokjes gesneden
Bieslook om te garneren, fijn gesneden
1 rode peper, fijngehakt
Olie om in te bakken

1. Halveer de baby ananassen in de lengte en hol ze uit met behulp van een scherp mes en een lepel. Snijdt het vruchtvlees in kleine blokjes.
2. Zet een klein pannetje op het vuur en verhit hierin wat olie. Voeg zodra de olie heet is, de knoflook en gember toe en bak ca. 2 minuten.
3. Voeg de sojasaus, het ananassap en de bruine suiker en breng aan de kook. Laat dit vervolgens 10 minuten zachtjes pruttelen.
4. Verhit een koekepan of wokpan met wat olie en bak de kipfiletblokjes bijna gaar.
5. Voeg de teriyaki saus toe aan de kip-pan en laat vervolgens op hoog vuur inkoken, net zolang tot de teriyakisaus dik en stroperig wordt.
6. Zet het vuur uit en roer de ananasstukjes erdoor.
7. Vul de uitgeholde ananasjes met de kip en ananas en bestrooi met wat rode peper en bieslook.

Oranje boven, oranje boven! Dit jaar geen saaie oranje-tompoezen, maar exotische, fris-zoete tompoezen met kumquats en ricotta! Weer eens wat anders!

Ingredienten voor 5 tompoezen
150g kumquats in plakjes gesneden, zaadjes verwijderd
80g witte suiker
150g ricotta
250ml slagroom
Geraspte schil van ca. 5 kumquats
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een kookpan met een dun laagje water op en breng aan de kook. Los hier 50g suiker in op.
2. Voeg de kumquat-plakjes toe aan de pan en laat ca. 10 minuten pruttelen totdat de suiker ingekookt is en de kumquats zacht en jam-achtig zijn.
3. Klop ondertussen de slagroom op in een kom met de rest van de suiker.
4. Klop de ricotta los in een andere kom en voeg hier het kumquat-rasp aan toe.
5. Spatel de ricotta voorzichtig door de slagroom en zet in de koelkast om op te stijven.
6. Snijd de plakjes bladerdeeg één keer door midden en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork enkele gaatjes in de plakjes.
7. Bak de plakjes bladerdeeg in ca. 20 minuten goudbruin.
8. Vul een spuitzak met de ricottaroom.
9. Laat de plakjes bladerdeeg afkoelen en spuit vervolgens al zigzaggend de ricotta room over de lengte van een plakje bladerdeeg.
10. Leg hier vervolgens nog een plakje bladerdeeg op en herhaal de vorige stap.
11. Beleg de bovenste laag ricottaroom met een paar gesuikerde kumquat-plakjes.

Vandaag een heerlijk Spaans/Zuid-Amerikaanse hapje tijdens de borrel! Bij het eten van deze hapjes waan je je heel even op een zonovergoten terras in Spanje of misschien wel in een tropische strandtent in Mexico. Wij vulden de empanada’s met heerlijke Braziliaanse kaki’s, Braziliaanse limoenen (dat zijn natuurlijk de allerlekkerste!) en wat Jalapeño’s! ¡Provecho!

Ingredienten
500g kipgehakt
2 kakifruit, fijngesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 limoen, uitgeperst
2 rode jalape”no’s fijngesneden (eventueel pitjes verwijderd)
1 grote tomaat, fijngesneden
2 knoflookteentjes, geperst
Koriander naar smaak, fijngehakt
20 plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer
2 eieren, geklutst
Olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het kipgehakt in olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
2. Voeg de kakifruit, rode ui, knoflook, het limoensap, jalapeno’s, tomaat en koriander toe aan de pan en bak nog even mee.
3. Leg een plakje deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier met een lepel wat van het gehakt-mengsel op. Vouw het plakje schuin dubbel en vouw de randjes voorzichtig, stukje voor stukje naar binnen. Ga zo verder met de rest van het deeg en gehakt-mengsel.
4. Bestrijk de empanada’s met een beetje ei.
5. Bak de empanada’s in een minuut of 15 in de oven totdat ze goudbruin kleuren.

Spareribs met Honingtomaten-BBQ-saus

Vandaag gaan we voor het echte werk: heerlijke malse spareribs met een zelfgemaakte BBQ-saus van honingtomaten-ketchup. Tijdens het productieproces van de bekende honingtomaten zijn er vruchten die niet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. Deze tomaten zijn heerlijk van smaak, maar zijn in veel gevallen gescheurd. Van deze tomaten is een smaakvolle ketchup gemaakt. De ontwikkeling van deze ketchup is gebaseerd op twee belangrijke uitgangspunten; een unieke smaak en een natuurlijke receptuur. Dit heeft geleid tot een smaakvolle ketchup in een stijlvolle verpakking.

Door gerookte knoflookbollen aan de ovenschaal toe te voegen zullen de spareribs een heerlijk rokerig aroma en smaak krijgen. Succes verzekerd!

Ingredienten
2kg voorgegaarde spareribs naturel
2 el. boter
2 uien (gesnipperd)
500ml donker bier (wij gebruikten Westvleteren)
2 plakje bacon (in reepjes gesneden)
2 flesjes Honingtomatenketchup
3 teentjes gerookte knoflook (geperst)
1 bol gerookte knoflook (zeer fijn gesneden)
120 ml Worcestershire sauce
2 el. bruine suiker
6 el. mosterd
3 el. chilisaus

1. Smelt de boter in een kookpan. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Bak de bacon en uien in ongeveer 5 minuten bruin.
3. Voeg het bier toe en laat inkoken tot er nog ongeveer de helft over is.
4. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen onder af en toe roeren.
5. Breng op smaak met peper en zout.
6. Leg de spareribs op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg de gehalveerde gerookte knoflookbollen ernaast.
7. Schenk de helft van de Honingtomaten-BBQ-saus over de spareribs en gaar zo’n 30 tot 40 minuten in de oven.
8. Serveer met de rest van de saus.

Proef en geniet van alle seizoenen, elke dag weer!!