NIEUWSBLOG

Ingrediënten
1 bos Cavolo Nero
1 Teentje knoflook (fijngehakt)
1 Ui ( in ringen)
150g Cantharelle
80g Gorgonzola
Passata
Kant en klaar pizzadeeg
Parmezaanse kaas

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdoe de Cavalo Nero van de dikke bladnerven, snijd daarna in reepjes. Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de Cavalo Nero samen met de knoflook op matig vuur totdat de kool zacht is, maar nog wel knapperig. Breng op smaak met peper en zout en zet apart.
2. Bak in dezelfde pan de ui en de cantharellen totdat ze zacht zijn.
3. Bereid het pizzadeeg voor door hem aan beiden kanten in te snijden. In dit filmpje kun je zien hoe.
4. Beleg de pizza met de Cavolo Nero, Cantharelle, ui en gorgonzola.
5. Vlecht de pizza dicht. In dit filmpje kun je zien hoe.
6. Bestrijk het pizzabrood met wat olijfolie en bestrooi met wat Parmezaanse kaas.
7. Bak in de oven goudbruin en knapperig.

De geur van kardemon, kaneel en steranijs lokt iedereen naar de keuken wanneer deze samosa’s in de oven liggen. Specerijen zorgen voor een rijke wereld aan smaak en geven kleur en diepgang aan deze knapperige hapjes en chutney gemaakt van kakifruit.

Ingrediënten 20 samosa’s
3 tl. kardemon (gekneusd)
3 kaneelstokjes
3 steranijs
1500 ml. kippenbouillon
400g kipfilet
3 bosuitjes (in dunne ringetjes gesneden)
2 teentjes knoflook (fijn geperst)
2 el. graham masala
4 tl. worcestersaus
3cm gember (fijn geraspt)
20 vellen filodeeg

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng de bouillon samen met de kardemon, kaneelstokjes en steranijs aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag en voeg de kipfilets toe. Porcheer de kip in 15 minuten gaar.
2. Haal de kip uit de pan en dep droog. Trek de kip met 2 vorken uit elkaar.
3. Meng de kip met de bosui, knoflook, graham masala, worcestersaus en gember en breng op smaak met peper en zout.
4. Vul en vouw de samosa’s.
5. Bestrijk de samosa’s met wat olie en bak goudbruin en knapperig in de oven.

Ingrediënten voor de chutney
2 kaki’s (in kleine blokjes gesneden)
1 appel (in kleine blokjes gesneden)
1 sjalot (fijn gesneden)
2 gedroogde chilipepers
3 kruidnagels
2 tl. kardemon (gekneusd)
100 ml. azijn
250g suiker

1. Voeg alle ingrediënten, behalve de kaki toe aan een pan.
2. Breng aan de kook en laat het geheel goed inkoken, ca. 25 minuten.
3. Voeg nu de kaki toe en laat nog 10 minuten doorkoken totdat de kaki zacht is.
4. Verwijder de kruidnagel, kardemon en chilipepers en serveer bij de samosa’s.

2 October 2018

Kiwai Kokos Cocktail

Wij hebben een beetje moeite met afscheid nemen van de zomer. Daarom doen we gewoon nog even alsof het zomer is op kantoor. Verwarming op standje sambal, zonnebril op en deze tropische cocktail maakt je zomerse setting compleet. We zetten de herfst nog héél eventjes in de wacht…

Ingrediënten voor ca. 3 cocktails
5 Kiwi Gold
Sap van een halve limoen
1 tl. Ingelegde gember
200 ml. Kokosmelk
(Kokos)rum naar smaak
3 Kiwai, gehalveerd
3 Limoenpartjes
Ijsblokjes

1. Pureer de Kiwi Gold samen met de kokosmelk, limoensap en de ingelegde gember een blender.
2. Vul de glazen met het mengsel en voeg ijs en rum toe.
3. Prik per glas 2 gehalveerde Kiwai en een partje limoenop een prikkertje.

Bij Vers Select krijgen wij nog wel eens de vraag wat nou eigenlijk een Thaise groene papaya is. Dit is een onrijpe papaya-variëteit, ook wel cooking-papaya genoemd en deze wordt vaak gebruikt in het beroemde Thaise gerecht ‘Som Tam’. Dit is een salade van een salade van groene papajasliertjes met een dressing van limoensap, knoflook suiker, chilipeper en vissaus. Groene papaja is ook lekker door een koude glasnoedel-salade met allerlei seafood. Of een Thaise viscurry.

Wij gebruikten een traditioneel recept van Som Tam en maakten hier een leuk borrelhapjes van.

Ingrediënten voor 15 cupjes
1/4 groene papaya (kookpapaya), geschild en julienne gesneden
3 rawit pepertjes
2 teentjes knoflook. gepeld
3 el. palmsuiker
4 el. vissaus
4 el. limoensap (+ wat limoenrasp ter decoratie)
1 el. tamarindesap
3 kouseband, in ca. 4 cm brede stukjes gesneden
15 garnalen
30g pinda’s, gehakt
Filodeeg, in 15 vierkantjes gesneden

1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cupcaketray lichtjes in met wat olie en vorm elk stukje filodeeg tot een cupje in de cupcaketray. Bak in ca. 8 minuten krokant.
2. Kook de kousenband ca. 5 minuten en spoel af met koud water.
3. Snijd de rawit pepertjes grof en voeg samen met de knoflook toe aan een vijzel. Stamp met de vijzel tot kleine stukjes.
4. Voeg de palmsuiker, vissaus, limoensap, tamarindesap toe en wrijf met de vijzel tot het goed vermengd is.
5. Voeg de papaya en kosueband toe aan de kom en meng goed.
6. Wok de garnalen in een beetje olie gaar.
7. Vul de filodeeg-cupjes met de papaya-kousenband-salade en een garnaal en gebruik de gehakte pinda’s en limoenrasp als garnering.

Flespompoenen, ook wel ‘Butternutpompoenen’ genoemd, zijn zoals de naam al doet vermoeden, flesvormige pompoenen met een crèmekleurige schil. Doordat de schil van deze pompoen niet erg dik is en de pompoen weinig draden en pitten bevat, is deze pompoen de makkelijkste pompoen om te bereiden! De smaak is zoet en nootachtig en de kleur maakt van ieder gerecht een feestje.

Wij maakten bruschetta met een heerlijke spread van ricotta, munt, knoflook en pistachenootjes en garneerden de bruschetta met frisse granaatappelpitjes!

Ingrediënten
1 stokbrood, in plakjes gesneden
de pitjes van 1 granaatappel
1 flespompoen, in dunne plakjes gesneden
50g pistachenootjes, gepeld
250g ricotta
25g verse munt
80g pecorino kaas
2 teentjes knoflook, geperst
Olijfolie
Peper en zout

1. Hussel de pompoenplakjes om met 1 el. olijfolie en peper en zout. Bak ze ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC.
2. Meng 3 el. olijfolie met de helft van de geperste knoflook en roer door. Verdeel de stokbroodjes op een tweede bakplaat en besprenkel met de knoflookolie. Bak ca. 8 minuten totdat ze goudbruin kleuren.
3. Maal intussen in een keukenmachine de munt (hou wat apart voor de garnering), pistachenootjes, pecorino, de rest van de knoflook, 1 el. olijfolie, peper en zout fijn. Schep hier de ricotta voorzichtig doorheen.
4. Verdeel het ricotta-mengsel over de stokbroodjes en beleg deze vervolgens met de pompoenplakjes, achtergehouden munt-blaadjes en de granaatappelpitjes.

Proef en geniet van alle seizoenen, elke dag weer!!