Bij Vers Select krijgen wij nog wel eens de vraag wat nou eigenlijk een Thaise groene papaya is. Dit is een onrijpe papaya-variĆ«teit, ook wel cooking-papaya genoemd en deze wordt vaak gebruikt in het beroemde Thaise gerecht ‘Som Tam’. Dit is een salade van een salade van groene papajasliertjes met een dressing van limoensap, knoflook suiker, chilipeper en vissaus. Groene papaja is ook lekker door een koude glasnoedel-salade met allerlei seafood. Of een Thaise viscurry.

Wij gebruikten een traditioneel recept van Som Tam en maakten hier een leuk borrelhapjes van.

Ingrediƫnten voor 15 cupjes
1/4 groene papaya (kookpapaya), geschild en julienne gesneden
3 rawit pepertjes
2 teentjes knoflook. gepeld
3 el. palmsuiker
4 el. vissaus
4 el. limoensap (+ wat limoenrasp ter decoratie)
1 el. tamarindesap
3 kouseband, in ca. 4 cm brede stukjes gesneden
15 garnalen
30g pinda’s, gehakt
Filodeeg, in 15 vierkantjes gesneden

1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een cupcaketray lichtjes in met wat olie en vorm elk stukje filodeeg tot een cupje in de cupcaketray. Bak in ca. 8 minuten krokant.
2. Kook de kousenband ca. 5 minuten en spoel af met koud water.
3. Snijd de rawit pepertjes grof en voeg samen met de knoflook toe aan een vijzel. Stamp met de vijzel tot kleine stukjes.
4. Voeg de palmsuiker, vissaus, limoensap, tamarindesap toe en wrijf met de vijzel tot het goed vermengd is.
5. Voeg de papaya en kosueband toe aan de kom en meng goed.
6. Wok de garnalen in een beetje olie gaar.
7. Vul de filodeeg-cupjes met de papaya-kousenband-salade en een garnaal en gebruik de gehakte pinda’s en limoenrasp als garnering.