Oranje boven, oranje boven! Dit jaar geen saaie oranje-tompoezen, maar exotische, fris-zoete tompoezen met kumquats en ricotta! Weer eens wat anders!
Ingredienten voor 5 tompoezen
150g kumquats in plakjes gesneden, zaadjes verwijderd
80g witte suiker
150g ricotta
250ml slagroom
Geraspte schil van ca. 5 kumquats
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een kookpan met een dun laagje water op en breng aan de kook. Los hier 50g suiker in op.
2. Voeg de kumquat-plakjes toe aan de pan en laat ca. 10 minuten pruttelen totdat de suiker ingekookt is en de kumquats zacht en jam-achtig zijn.
3. Klop ondertussen de slagroom op in een kom met de rest van de suiker.
4. Klop de ricotta los in een andere kom en voeg hier het kumquat-rasp aan toe.
5. Spatel de ricotta voorzichtig door de slagroom en zet in de koelkast om op te stijven.
6. Snijd de plakjes bladerdeeg één keer door midden en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork enkele gaatjes in de plakjes.
7. Bak de plakjes bladerdeeg in ca. 20 minuten goudbruin.
8. Vul een spuitzak met de ricottaroom.
9. Laat de plakjes bladerdeeg afkoelen en spuit vervolgens al zigzaggend de ricotta room over de lengte van een plakje bladerdeeg.
10. Leg hier vervolgens nog een plakje bladerdeeg op en herhaal de vorige stap.
11. Beleg de bovenste laag ricottaroom met een paar gesuikerde kumquat-plakjes.