NIEUWSBLOG

Flespompoenen, ook wel ‘Butternutpompoenen’ genoemd, zijn zoals de naam al doet vermoeden, flesvormige pompoenen met een crèmekleurige schil. Doordat de schil van deze pompoen niet erg dik is en de pompoen weinig draden en pitten bevat, is deze pompoen de makkelijkste pompoen om te bereiden! De smaak is zoet en nootachtig en de kleur maakt van ieder gerecht een feestje.

Wij maakten bruschetta met een heerlijke spread van ricotta, munt, knoflook en pistachenootjes en garneerden de bruschetta met frisse granaatappelpitjes!

Ingrediënten
1 stokbrood, in plakjes gesneden
de pitjes van 1 granaatappel
1 flespompoen, in dunne plakjes gesneden
50g pistachenootjes, gepeld
250g ricotta
25g verse munt
80g pecorino kaas
2 teentjes knoflook, geperst
Olijfolie
Peper en zout

1. Hussel de pompoenplakjes om met 1 el. olijfolie en peper en zout. Bak ze ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC.
2. Meng 3 el. olijfolie met de helft van de geperste knoflook en roer door. Verdeel de stokbroodjes op een tweede bakplaat en besprenkel met de knoflookolie. Bak ca. 8 minuten totdat ze goudbruin kleuren.
3. Maal intussen in een keukenmachine de munt (hou wat apart voor de garnering), pistachenootjes, pecorino, de rest van de knoflook, 1 el. olijfolie, peper en zout fijn. Schep hier de ricotta voorzichtig doorheen.
4. Verdeel het ricotta-mengsel over de stokbroodjes en beleg deze vervolgens met de pompoenplakjes, achtergehouden munt-blaadjes en de granaatappelpitjes.

Deze week willen we u kennis laten maken met de koning der citrusfruit: de pomelo! We gebruikten prachtige, aromatische rode pomelo’s uit Zuid-Afrika en combineerden deze met garnalen, Readylicious avocado’s en chilipeper en maakten het af met een geweldige kokosnoot-limoen-dressing en knapperige, geroosterde pinda’s. En als je denkt dat dat niet genoeg is, serveerden we het ook nog eens in een bananenblad-hoorntje!

Ingrediënten voor 15 hoorntjes
1 Rode pomelo, geschild en in blokjes gesneden
2 Readlylicious avocado’s, in blokjes
500g Gekookte garnalen
1 Rode chilipeper, dunne ringetjes gesneden
50g Ongezouten pinda’s, fijngehakt
15 Ronde bananenbladeren
50 ml. Kokosmelk
1 Limoen
15 ml. Sojasaus
1 el. Bruine suiker
1 el. Plantaardige olie

1. Rol elk bananenblad tot een hoorntje en bevestig het op de naad met een satéprikkertje.
2. Meng de rode pomelo, de Readylicious-avocado, garnalen en de chilipeper in een kom. Zet opzij.
3. Rooster de gehakte pinda’s in een droge kookpan tot ze goudbruin zijn.
4. Rasp de schil van de limoen en zet opzij. Halveer de limoen en pers het limoensap uit.
5. Meng het limoensap met de kokosmelk, sojasaus, plantaardige olie en bruine suiker.
6. Vul elke bananenblad-hoorntje met de garnalensalade, besprenkel met de kokosnoot-limoen-dressing, geroosterde pinda’s en limoenschil.

29 May 2018

Kaffir shots

Deze Kaffir shots zijn een tikkie zuur door de Kaffir limes, een beetje zoet van de rambutan en siroop en een beetje pittig door de jalapeño en gember. De rambutan bovenop is niet alleen decoratie, hier zit de vodka in en dat maakt dit shotje alleen geschikt voor echte bikkels!

Ingredienten
100 ml suikersiroop
De geraspte schil van 1 Kaffir lime
12 rambutans, gepeld en ontpit (bewaar de gehalveerde schillen voor de garnering)
1 groene jalapeño peper, grof gesneden, pitjes verwijderd
1 klein stukje gember, geraspt
1 Kaffir lime in schuifjes, ter garnering

1. Meng de suikersiroop met de Kaffir lime-rasp.
2. Meng de rambutans met de jalapeño peper en geraspte gember en plet deze zorgvuldig met een vijzel of iets anders zwaars. Probeer hier zoveel mogelijk sap uit te krijgen.
3. Zeef het mengsel vervolgens, bewaar alleen het sap.
4. Vul de shotglaasjes met de Kaffir-siroop en het het pittige mengsel.
5. Leg een schijfje van de Kaffir lime bovenop.
6. Vul de rambutan-schillen met vodka en laat deze op het glas balanceren.
7. Laat de gasten zelf de vodka in het glaasje gieten.

We gaan een keertje voor een zoetig hapje bij de borrel! Hiervoor gebruiken wij de wereldberoemde Amalfi-citroen. Deze citroen wordt geteeld in de Amalfi-streek in Italie en staat bekend als de beste en lekkerste citroen ter wereld. In Italie worden deze citroenen veel gebruikt om Limoncello te maken. Wij maakten er lemon curd van. Eet deze taartjes bij een glaasje échte Italiaanse Limoncello en: ‘Il dolce far niente’ (het zalige niets doen)!

Ingredienten
3 Amalfi citroenen
250g boter
4 eieren
250g suiker
16 zand-taartbodems
1 vanilleboon
16 Cornabria blossoms

1. Pers de citroenen uit en rasp de schil van 1 Amalfi citroen. Verwarm het sap en de citroenrasp samen met de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot de boter gesmolten is.
2. Mix ondertussen met een garde in een kom de eieren met de suiker. Voeg, al roerend, het citroen-botermengsel toe. Schenk het weer terug in de schoongemaakte pan.
3. Breng al roerend op laag vuur aan de kook. Blijf roeren en laat de curd indikken totdat het een beetje op jam lijkt. Laat helemaal afkoelen.
4. Snijd de vanilleboon in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit. Voeg toe aan de lemon curd en roer heel goed.
5. Schep met een eetlepel steeds wat lemon curd op de zandbodems en leg er vlak voor het serveren voorzichtig een Cornabria blossom op.

Wat is er nou nóg leuker dan eten uit een ananas? …Eten uit een BABY ananas! Tropischer gaat het niet worden vandaag. Wij gebruikten onze heerlijke baby ananassen uit Mauritius. Deze heerlijke zoete ananasjes zijn een lust voor het oog en zeker in combinatie met sticky teriyaki kip zijn ze ontzettend lekker!

Ingredienten voor 12 hapjes
120 ml sojasaus
100 ml ananassap
100g bruine suiker
2 teentjes knoflook, geperst
1 stukje gember van ca. 2 cm, geraspt
6 baby ananassen
600g kipfilet in blokjes gesneden
Bieslook om te garneren, fijn gesneden
1 rode peper, fijngehakt
Olie om in te bakken

1. Halveer de baby ananassen in de lengte en hol ze uit met behulp van een scherp mes en een lepel. Snijdt het vruchtvlees in kleine blokjes.
2. Zet een klein pannetje op het vuur en verhit hierin wat olie. Voeg zodra de olie heet is, de knoflook en gember toe en bak ca. 2 minuten.
3. Voeg de sojasaus, het ananassap en de bruine suiker en breng aan de kook. Laat dit vervolgens 10 minuten zachtjes pruttelen.
4. Verhit een koekepan of wokpan met wat olie en bak de kipfiletblokjes bijna gaar.
5. Voeg de teriyaki saus toe aan de kip-pan en laat vervolgens op hoog vuur inkoken, net zolang tot de teriyakisaus dik en stroperig wordt.
6. Zet het vuur uit en roer de ananasstukjes erdoor.
7. Vul de uitgeholde ananasjes met de kip en ananas en bestrooi met wat rode peper en bieslook.

Oranje boven, oranje boven! Dit jaar geen saaie oranje-tompoezen, maar exotische, fris-zoete tompoezen met kumquats en ricotta! Weer eens wat anders!

Ingredienten voor 5 tompoezen
150g kumquats in plakjes gesneden, zaadjes verwijderd
80g witte suiker
150g ricotta
250ml slagroom
Geraspte schil van ca. 5 kumquats
5 plakjes bladerdeeg, ontdooid

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een kookpan met een dun laagje water op en breng aan de kook. Los hier 50g suiker in op.
2. Voeg de kumquat-plakjes toe aan de pan en laat ca. 10 minuten pruttelen totdat de suiker ingekookt is en de kumquats zacht en jam-achtig zijn.
3. Klop ondertussen de slagroom op in een kom met de rest van de suiker.
4. Klop de ricotta los in een andere kom en voeg hier het kumquat-rasp aan toe.
5. Spatel de ricotta voorzichtig door de slagroom en zet in de koelkast om op te stijven.
6. Snijd de plakjes bladerdeeg één keer door midden en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork enkele gaatjes in de plakjes.
7. Bak de plakjes bladerdeeg in ca. 20 minuten goudbruin.
8. Vul een spuitzak met de ricottaroom.
9. Laat de plakjes bladerdeeg afkoelen en spuit vervolgens al zigzaggend de ricotta room over de lengte van een plakje bladerdeeg.
10. Leg hier vervolgens nog een plakje bladerdeeg op en herhaal de vorige stap.
11. Beleg de bovenste laag ricottaroom met een paar gesuikerde kumquat-plakjes.

Vandaag een heerlijk Spaans/Zuid-Amerikaanse hapje tijdens de borrel! Bij het eten van deze hapjes waan je je heel even op een zonovergoten terras in Spanje of misschien wel in een tropische strandtent in Mexico. Wij vulden de empanada’s met heerlijke Braziliaanse kaki’s, Braziliaanse limoenen (dat zijn natuurlijk de allerlekkerste!) en wat Jalapeño’s! ¡Provecho!

Ingredienten
500g kipgehakt
2 kakifruit, fijngesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 limoen, uitgeperst
2 rode jalape”no’s fijngesneden (eventueel pitjes verwijderd)
1 grote tomaat, fijngesneden
2 knoflookteentjes, geperst
Koriander naar smaak, fijngehakt
20 plakjes deeg voor hartige taart uit de vriezer
2 eieren, geklutst
Olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het kipgehakt in olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
2. Voeg de kakifruit, rode ui, knoflook, het limoensap, jalapeno’s, tomaat en koriander toe aan de pan en bak nog even mee.
3. Leg een plakje deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier met een lepel wat van het gehakt-mengsel op. Vouw het plakje schuin dubbel en vouw de randjes voorzichtig, stukje voor stukje naar binnen. Ga zo verder met de rest van het deeg en gehakt-mengsel.
4. Bestrijk de empanada’s met een beetje ei.
5. Bak de empanada’s in een minuut of 15 in de oven totdat ze goudbruin kleuren.

Spareribs met Honingtomaten-BBQ-saus

Vandaag gaan we voor het echte werk: heerlijke malse spareribs met een zelfgemaakte BBQ-saus van honingtomaten-ketchup. Tijdens het productieproces van de bekende honingtomaten zijn er vruchten die niet voldoen aan de hoge kwaliteitseisen. Deze tomaten zijn heerlijk van smaak, maar zijn in veel gevallen gescheurd. Van deze tomaten is een smaakvolle ketchup gemaakt. De ontwikkeling van deze ketchup is gebaseerd op twee belangrijke uitgangspunten; een unieke smaak en een natuurlijke receptuur. Dit heeft geleid tot een smaakvolle ketchup in een stijlvolle verpakking.

Door gerookte knoflookbollen aan de ovenschaal toe te voegen zullen de spareribs een heerlijk rokerig aroma en smaak krijgen. Succes verzekerd!

Ingredienten
2kg voorgegaarde spareribs naturel
2 el. boter
2 uien (gesnipperd)
500ml donker bier (wij gebruikten Westvleteren)
2 plakje bacon (in reepjes gesneden)
2 flesjes Honingtomatenketchup
3 teentjes gerookte knoflook (geperst)
1 bol gerookte knoflook (zeer fijn gesneden)
120 ml Worcestershire sauce
2 el. bruine suiker
6 el. mosterd
3 el. chilisaus

1. Smelt de boter in een kookpan. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Bak de bacon en uien in ongeveer 5 minuten bruin.
3. Voeg het bier toe en laat inkoken tot er nog ongeveer de helft over is.
4. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen onder af en toe roeren.
5. Breng op smaak met peper en zout.
6. Leg de spareribs op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg de gehalveerde gerookte knoflookbollen ernaast.
7. Schenk de helft van de Honingtomaten-BBQ-saus over de spareribs en gaar zo’n 30 tot 40 minuten in de oven.
8. Serveer met de rest van de saus.

Pasen betekent natuurlijk een gezellige familiebrunch! Zalm, gevulde eitjes natuurlijk… asperges! Maar deze heerlijke hartige lentetaart kan eigenlijk altijd. Hij smaakt lekker fris en de daslook zorgt voor een bijzondere ervaring. Wij gebruikten Meyer limes voor een zoet-zure finishing touch.

Ingredienten

1 Kant en klaar taartdeeg (rond of rechthoekig)
5 groene asperges
250g ricotta
Sap van een halve Meyer citroen
50g geraspte parmezaanse kaas
5 blaadjes daslook (knoflookkruid) fijngesneden
Olijfolie
Peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200ºc. Meng de ricotta met het sap van de halve Meyer citroen, de Parmezaanse kaas (hou een klein beetje apart) en de daslook.

2. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf de asperges in dunne linten. Meng deze met een beetje olijfolie.

3. Rol het taartdeeg uit en besmeer met het ricotta-mengsel, hou een klein randje over.

4. Bak de taart 15 minuten. Haal de taart er na 15 minuten uit, beleg met de aspergelinten en bestrooi met de achtergehouden Parmezaanse kaas en bak vervolgens nog 10 minuten.

5. Bestrooi met peper en zout en eventueel wat extra citroensap. Snijd in punten om te serveren.

 

Proef en geniet van alle seizoenen, elke dag weer!!